In memoriam: проф. др Милош Мишковић

У 88. години живота свој овоземаљски живот напустио је проф. др Милош Мишковић, дугогодишњи члан Извршног одбора Удружења Јасеновац-Доња Градина у Бањој Луци.
Професор др Милош Мишковић рођен је 1932. године у селу Просјек, срез Прњавор. Послије основне школе, завршио је Гимназију у Бањој Луци, а потом Филозофски факултет у Сарајеву, одсјек географија. Године 1968. докторирао је у Лублину, Пољска, из проблематике пројектовања и израде географских карата насеља и становништва. Свој радни вијек је провео на катедри за географију Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву, а потом у Урбанистичком заводу Републике Српске и на Универзитету у Бањој Луци. У науци је дао немјерљив допринос на пољу картографије, аграрне географије и просторног планирања. Посебно ће бити упамћен по раду у развоју Географског друштва Републике Српске, али и по изради Атласа стећака који, нажалост, још увијек није публикован.
Одласком професора Милоша Мишковића, ненадокнадив губитак, осим његових најмилијих, имаће академски кругови, његове радне колеге, као и студенти географије који су уз њега стицали не само интелектуална знања, већ су усвајали многе моралне и људске вриједности које је наш професор на посебан начин преносио.
Осим наведеног улога професора Мишковића ће остати упамћена по успостављању и организовању Спомен подручја Доња Градина, али и по оснивању и даљем дјеловању Удружења Јасеновац-Доња Градина из Бања Луке. Такође, професор Мишковић је био и организатор неколико међународних конференција о Јасеновцу и страдању Срба у Другом свјетском рату.
За промоцију Пољске и пољског народа у свијету Министарство вањских послова Пољске професора др Милоша Мишковића је 2011. године одликовало орденом „Бене Мерито“, а добитник је још неколико захвалница и награда за свој научни рад.
Вјечан му помен и да га Господ прими у Рајско насеље!

Амин!

Др Славољуб Лукић