Порука из Градине: Српска је чувар успомена на јасеновачке жртве

Из Доње Градине је поручено да је Република Српска најважнији чувар успомене на убијене јасеновачке логораше. Наглашено је и да је Српска – минимум на који пристају Срби у БиХ, одлучни да заштите своју аутономију, гарантовану домаћим и међунардоним уговорима.

Потпуну истину о обиму жртве јасеновачких логораша и бруталности њихових џелата сазнали смо тек након оснивања Републике Српске, истакао је предсједавјући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је нагласио да Српска његује успомену на жртве усташког геноцида, док су стратишта у Федерацији, попут Гаравица код Бихаћа, зарасла у коров.

– Ја хоћу то да кажем и немојте ми замјерити. Има правде у једном, а то је да је овај простор овдје остао у Републици Српској. Јер да није остао у Републици Српској, ми не бисмо били у прилици да дођемо овдје – рекао је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је истакао, да су у Српској уточиште пронашли и Срби протјерани из Хрватске и ФБиХ, те да је то само један од разлога инсистирања на Дејтонским споразумом, гарантованим правима.

– Нисмо спремни да изгубимо наше право на аутономију, наше право на одлучивање, наша уставна права која имамо у Босни и Херцеговини, која су нам тако безочно узели ранији високи представници, уз подршку неких важних земаља, тјерајући нас у земљу за коју они мисле да је мјера за нас, не питајући нас да ли ми то желимо. Зато мир подразумијева провођење Дејтона, али и Устава БиХ – навео је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да би страдање Срба у 20 вијеку било и веће да није основана Република Српска. Чињеница да смо се окупили на мјесту, за које је било планирано да потпуно нестанемо, побједа је живота над смрћу, ријечи су предсједнице Српске.

– Зато је важно да је чувамо и јачамо њене институције, а да у оквиру БиХ очувамо баланс потребан за нормалну коегзистенцију и сарадњу – нагласила је Жељка Цвијановић.

Из Градине је поручено, да су уз помен на страдалнике јасеновачких логора смрти и осталих стратишта – мир, стабилност и развој најважнији циљеви Републике Српске.

Извор: РТРС