Промоција Зборника Седме међународне конференције о Јасеновцу и демографске публикације „Демографски проблеми Републике Српске“

????????????????????????????????????

Зборник седме Међународне конференције о систему усташког логора смрти Јасеновац и публикација „Демографски проблеми Републике Српске“ промовисани су вечерас у Банском двору у Бањалуци, у организацији Удружења „Јасеновац-Доња Градина“.

Оснивач Удружења „Јасеновац-Доња Градина“ Владимир Лукић рекао је новинарима пред промоцију да Зборник садржи 34 рада-излагања са међународне конференције, који говоре о злочинима почињеним у Јасеновцу, са свједочењима и причама преживјелих логораша, стручним анализама и истраживањима о том злогласном логору смрти.

– Јасеновац је током Другог свјетског рата био трећи по величини у поробљеној Европи, али је први по бестијалности начина на које су убијане његове жртве – Срби, Јевреји и Роми. Једини је концлогор који је у свом систему имао и логор за дјецу и једини логор који је уништен послије ослобођења. Ниједан концлогор у Европи након ослобођења није уништен, а Јасеновац је спаљен – навео је Лукић.

Он је истакао да је седма Међународна конференција одржана у мају прошле године, али да је до кашњења са објављивањем зборника радова са тог скупа дошло због недостатка финансијских средстава.

Лукић је нагласио да је са сваке конференције публикован зборник на српском и енглеском језику који се дистибуира не само у окружење, већ и по свијету.

Професор бањалучког Природно-математичког факултета Драшко Маринковић рекао је да је у публикацији „Демографски проблеми Републике Српске“ наведено да је савремена демографска слика Српске сложена, а фактори које неповољно на њу утичу су недовољно рађање, старење становништва, пораст морталитета и миграција људи у иностранство.

– Без обзира на неповољне демографске пројекције требамо бити оптимистични, јер нам посљедњих осам година статистика указује да нам се рађа константан број дјеце и вјероватно су добре неке од мјера које се већ проводе и у наредном периоду такве мјере би требало допуњавати и надограђивати – навео је Маринковић.

Извор: РТРС