Промовисан зборник седме Међународне конференције о систему усташког логора смрти Јасеновац

Зборник седме Међународне конференције о систему усташког логора смрти Јасеновац и публикација „Демографски проблеми Републике Српске“ промовисани су у Требињу, у организацији Удружења „Јасеновац-Доња Градина“.

ВИДЕО ЛИНК

Ово је један у низу корака у борби за истину и начин да се свјетска јавност упозна са страшним страдањима и геноцидом почињеним над Србима, Ромима и Јеврејима у Независној држави Хрватској.

Зборник садржи 34 рада о злочинима почињеним у Јасеновцу, заснованим на свједочењима и причама преживјелих логораша, стручним анализама и истраживањима о том злогласном логору смрти. Страшно страдање у НДХ задесило је и становништво Херцеговине.

О злогласним јамама, страдању Срба и злочинима у источном и западном дијелу ове регије треба још много тога рећи, записати и истаржити, истичу у Удружењу “Јасеновац – Доња Гардина“.

– Јасеновац је током Другог свјетског рата био трећи по величини у поробљеној Европи, али је први по бестијалности начина на које су убијани Срби, Јевреји и Роми – рекао је Владимир Лукић оснивач Удружења „Јасеновац-Доња Градина“.

Већ двије деценије води се борба за истину и правду, и ситемски приступа расвјетљавању истине о догађајима у концетрационом логору Јасеновац. Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију о страдању Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату. Очекује се да Скупштина Србије усвоји исти документ, како би послије био прослијеђен Генералној скупштини Уједнињених нација.

– Суштина је одржавање међународних конференција током којим би прикупили свједочења и на тај начин смо већ расвијетлили значајан број злочина који су се десили на овом простору и геноцида који је начињен над Србима, Јеврејима и Ромима или у Херецговини гдје готово на сваких пет километара имате мјесто страдања. У плану увођење апликације са обиљеженим стартиштима Срба у Другом свјетском рату како би сваки корисник интерента имао те податке – рекао је Саша Аћоћ предсједник Извршног одбора Удружења “Јасеновац- Доња Градина“.

Представљајући публикацију „Демографски проблеми Републике Српске“ истакнуто је да је демографски проблем у Српској инициран проблемом геноцида у Другом свјетском рату.

Извор: РТРС