Страдање Срба на Црном језеру код Босанске Крупе

Многа су и разнолика мјеста на којима су Србе, Јевреје и Роме приносили на жртвенике “боговима“ усташтва 1941.године. Прије самог жртвоприношења недужних Срба, Јевреја и Рома“ жреци нове религије усташтва своје су жртве па усташком обредном закону мучили, масакрирали и убијали. Свима су чувени и познати Јасеновац и Јадовно – синоними за све логоре, јаме и бездане које су као систем злочина осмислили и реализовали хрватско-муслиманске усташе НДХ-зије.

Иако то знају њихови потомци, који се сада декларишу као еуропејци и велики демократе, они се осјећају увријеђеним када их човјек потсјети на то. Једнако се на ово потсјећање љуте и реагују одређени “вјерници“ и чланови одређених римокатоличких редова и црквених кругова, али и лидери ИВЗ. Зашто? Зато што су то једине двије религијске заједнице Европе које су подржале усташтво и геноцид над Јеврејима, Србима и Ромима. Данас би жељели да се то не помиње, али то се не може заборавити. Они траже да Српски, Јеврејски и Ромски народи забораве те усташке злочине и геноцид те да их више не помињу. И као да хоће да кажу: ‘ма станите ви више са тим вашим Јасеновицма и Јадовнима!
То је било 1941.! Ма ми сада имамо да приповједамо нашу причу: сад сте ви Срби злочинци и геноцидни, јер сте починили “Сребреницу“!… И све таквом логиком и пропагандом бацајући прашину у очи као да свијет ништа не зна о злочинима и геноцидима који су претходили Сребреници. Чак се и ратни злочин над Србима из Подриња, Скелана и других мјеста и не помиње. Геноцид над Србима Сарајева, Мостара и Неретвљанске котлине, Брадине и Коњица, Централне Босне, Ливна и Бихаћа, Санског Моста и других мјеста ратног злочина игноришу. Али, неће бити тако!

А свијет ипак све зна и знаће све више и памти и чува историјско памћење. И зато никад неће престати вапај мученика Јасеновца, Јадовна и Црног језера на Уни. Те стравичне и не дај Боже икад поновљиве 1941. године усташе из Бос.Крупе и околних мјеста изведоше узводно уз ријеку Уну до прекрасног Црног језера поред ријеке Уне око 2000 Срба, Јевреја и Рома и побише их као невину јагњад, а они уста не отворише, гласа не пустише, јер им понос њихов не дозвољаваше да злочинце по срцу моле за милост! Зашто их побише, поклаше и у прелијепо, али вировито Црно језеро бацише??? Само зато што су били друге вјере, нације и другог језика, или извршавајући програм и план геноцида којег су Павелић и његови сарадници начинили? Сигурно ово друго, јер је идеја геноцида разрађена до перфекције. Све је функционисало по унапријед пописаним пећинама, безданима и вировима да нико из њих жив не изиђе и не буде свједоком! Па ипак свједоци су остали и говоре.
И ово над самим Црним језером потсјећање на извршени ратни злочин над Србима, Јеврејима и Ромима поменик је њиховим мукама и патњама и кап маслиновог уља на њихове непреболе ране. Вјечни им покој, Господе, подај међу светима твојима, те вјечно сјећање међу нама.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка