Формирано Удружење „7. фебруар 1942. године“


У Бањалуци је данас формирано Удружење „7. фебруар 1942. године“ које ће се бавити прикупљањем документације о усташком злочину над Србима у селима Дракулић, Шарговац и руднику Рековац у Другом свјетском рату како би био направљен документарно-музејски простор.

На Оснивачкој скупштини за предсједника овог удружења изабран је Небојша Пантић из Бањалуке, а за предсједника Скупштине удружења Недељко Митровић.

Он каже да је Удружење формирано на дан када се обиљежава 77 година од усташког покоља Срба у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

„Основни циљ удружења је да никад не буду заборављене жртве стравичног усташког злочина на овом подручју, те да се бави прикупљањем документације и прављењем спискова жртава како би се направио документарно-музејски простор“, рекао је Митровић за Срну.

Митровић је истакао да ово удружење има у плану и постављање спомен-плоча на гробницама гђе су шездесетих година прошлог вијека ексхумирани посмртни остаци усташких жртава и пренесени код споменика у Дракулићу.

Он је додао да је пуни назив Удружење потомака жртава усташког злочина „7. фебруар 1942. године“.

У бањалучком насељу Дракулић данас је обиљежено 77 година од усташког покоља над српским становништвом у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а тим поводом лужена је литургија и парастос, те положени вијенци на споменик жртвама.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Под командом Јосипа Мишлова и петрићевачког жупника фра Вјекослава Филиповића из гарде Анте Павелића, такозваног „Тјелесног здруга“, усташе су убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама и ножевима.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве неђеље прије годишњице страдања служи се парастос у Дракулићу.

Извор: ATV

https://www.atvbl.com/vijesti/drustvo/formirano-udruzenje-7-februar-1942-godine-3-2-2019?fbclid=IwAR3rnunPS6DbXdXB9OHqXz3LdFJFSIj1FpzNEAaHOkylv30CVIIn7WKVABI