In memoriam: проф. др Бернард Клајн

Дана 11. августа 2007. у 79. години упокојио се проф. др Бернард Клајн (Бернард Клеин), шеф Катедре за историју, филозофију и политичке науке Кингсбор комјунити колеџа у Њујорку и предсједник Међународне комисије за истину о Јасеновцу.

Проф. Клајн је рођен 15. октобра 1928. у јеврејској породици у Украјини. Као дјечак, заједно са мајком, двије сестре и два брата, одведен је у злогласни нацистички логор Аушвиц.

Од цијеле породице, једини је преживио катаклизму холокауста. Након рата емигрирао је у САД, гдје је стекао универзитетско образовање. Читав радни вијек бавио се истраживањем страдања његовог народа у холокаусту и на том пољу стекао велики међународни углед.

Као историчар и, дакле, свјетски признати ауторитет за холокауст, проф. Клајн дао је немјерљив допринос афирмацији истине о Јасеновцу, злогласном логору Независне Државе Хрватске. У жељи да истина о Јасеновцу допре до свјетске стручне и најшире јавности, проф. Клајн се прихватио организације Прве међународне конференције о Јасеновцу, одржане октобра 1997. године, управо на Кингсборо колеџу у Њујорку. Та конференција је – како сам каже – зауставила даље минимизирање броја јасеновачких жртава и “скренула пажњу на команданте у Јасеновцу“.

Највеће заслуге проф. Клајн има и за организацију Треће међународне конференције о Јасеновцу, одржане децембра 2002. године на Хебрејском универзитету у Јерусалиму. У међувремену, активно је учествовао и на Другој међународној коференцији о Јасеновцу, 2000. године у Бањој Луци, а седам година касније, поново смо га видјели у Републици Српској. Наиме, иако већ озбиљно опхрван опаком болешћу, проф. Клајн дошао је у пратњи супруге и на Четврту међународну конференцију о Јасеновцу, која је крајем маја 2007. године одржана у Бањој Луци. Том приликом посјетио је Јасеновац и Доњу Градину и осудио нову сталну поставку у јасеновачком музеју.

Још од оснивања, па све до смрти проф. Клајн био је на челу Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, која је и формирана понајвише његовом заслугом.
За вријеме одржавања Четврте међународне конференције о Јасеновцу у Бањој Луци, др Бернарду Клајну је – за велики допринос у разоткривању праве истине о усташким злочинима у јасеновачком систему логора смрти – уручен Орденом части са златним зрацима којим га је одликовао предсједник Републике Српске господин Милан Јелић. Орден му је уручио изасланик Предсједника Републике Српске, проф. др Владимир Лукић, предсједник Извршног одбора Удружења “Јасеновац – Доња Градина“