ISPLIVALE FOTOGRAFIJE JASENOVCA: Spaljivali leševe plašeći se istine

Savezničke fotografije, nastale krajem rata, dokaz masovne grobnice u Jasenovcu. Snimke u škotskom arhivu slučajno otkrio dr Goran Hutinec.

Fotografije koje je snimio iz vazduha američki pilot u januaru 1945. godine otkrivaju razmere zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, ali i o pokušaju ustaških zločinaca da zametnu tragove.

Zagrebački „Nacional“ objavio je fotografije koje je u arhivu Nacionalne zbirke vazdušnih fotografija u Edinburgu pronašao istoričar dr Goran Hutinec i na kojima se vide masovne grobnice iz kojih su ustaše pred sam kraj rata vadili leševe i spaljivali ih kako bi prikrili stravične zločine koje su napravili u tom logoru.

Cilj je bio da se ubiju svi zatvorenici koji su se u januaru 1945. godine našli u logoru, a da se sam logor sruši i zapali. Delimično su ustaše u tome i uspele, jer je srušena glavna zgrada, a na području Gradine su bile masovne likvidacije logoraša, pre svih Srba, Jevreja i Roma. Vide se i područja gde su ustaše ostavljale leševe zatvorenika.

Fotografije su urađene iz vazduha, pred kraj rata, kada je Jasenovac preletala saveznička sredozemna eskadrila za vazdušno izviđanje. One pokazuju da su masovne grobnice i te kako postojale, i to na području Gradine, sa druge strane reke Save. Na snimcima se vidi i romsko groblje, ali i svi objekti u sklopu logora koji su kasnije srušeni i uništeni.

Ustaše su početkom 1945. bile svesne da je rat izgubljen i tada je započela i akcija da se prikriju zločini. Prekopali su područja gde su bile masovne grobnice, kako bi kasnije tvrdile da nije bilo masovnih ubistava.

Dosad su te fotografije bile zaboravljene u škotskom arhivu, a sasvim ih je slučajno otkrio dr Hutinec. Naime, američki pilot 15. izviđačke eskadrile nije imao zadatak da snimi logor Jasenovac, već objekte koji se nalaze u okolini, ali je automatska kamera uradila i te snimke.

Mesec dana nakon što su snimci nastali, ustaše su prekopale te grobnice, izvadile posmrtne ostatke nedužnih i nesrećnih ljudi i zatrpale ta mesta. Istoričari ukazuju da je na sličan način „pronađen“ i logor u Aušvicu, kojeg su nacisti, takođe, želeli da prećute tvrdeći da masovnih zločina nije bilo.

NACISTI KAO UZOR

OTKRIĆE dolazi u trenutku kada je sve više onih koji negiraju da je postojao jasenovački logor i umanjuju broj žrtava. Dr Hutinec (na slici) kaže da su ustaše primenjivale isti metod kao i nacisti, pa su u Jasenovcu spaljivani logoraši, kao što su radili nacisti u svojim logorima po Evropi.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI