Милуновић: Изградња спомен-комплекса у Доњој Градини национални приоритет

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да је изградња спомен-комплекса у највећем српском стратишту Доњој Градини приоритет и најважнији национални пројекат.

На састанку Милуновића са члановима Удружења Јасеновац-Доња Градина о активностима које ова организација предузима на утврђивању истине о геноциду који је починила Независна Држава Хрватска у Другом свјетском рату над Србима, Јеврејима и Ромима, истакнуто је да се историја српског страдања мора сачувати од заборава и прекрајања.

Саговорници су истакли да велики значај за домаћу и међународну јавност има Декларација о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, усвојена у Народној скупштини Српске, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Чланови Удружења Јасеновац-Доња Градина снажно су поздравили недавну одлуку влада Српске и Србије да на подручју Доње Градине буде изграђен споменик и меморијални комплекс посвећен жртвама концентрационог логора Јасеновац.

Предсједник Извршног одбора тог удружења Саша Аћић рекао је да је Доња Градина највећи српски град под земљом и да у перцепцији домаће и свјетске јавности мора добити још већи значај.

У току састанка, одржаног у Бањалуци, било је ријечи и о обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, које ће бити организовано 5. маја на највишем републичком нивоу.

Izvor: https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=332685