Вишковић: Изградњом меморијалног комплекса спасити жртве од заборава

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће институције Српске изградњом меморијалног комплекса у Доњој Градини и кроз друге активности учинити све да жртве усташког злочина у Јасеновцу и Доњој Градини буду спашене од заборава.

Вишковић је истакао да ће Влада Републике Српске учинити све да се у Доњој Градини на достојанствен начин у наредном периоду покаже читавој цивилизованој Европи и свим покољењима шта се ту дешавало прије више од 70 година и да то треба да буде опомена за све генерације које долазе да се нигдје и никада овакав злочине не понови.

– Поразна је чињеница да је прошло више од 70 година од дешавања у Јасеновцу и Доњој Градини, а да Доњу Градину посјећујемо само посљедњих 27 година и то довољно говори само по себи – рекао Вишковић новинарима у Козарској Дубици.

Он је нагласио да ће владе Републике Српске и Србије у наредном периоду учинити све да у Доњој Градини буде изграђен комплекс који ће будуће генерације учити шта се дешавало у том логору и послати поруку да је Јасеновац био једини логор за дјецу у Европи, а можда и у свијету.

– Довољно је рећи да је тамо на звјерски начин убијено 20.000 дјеце и то нас као одговорну власт обавезује да саградимо меморијални комплекс да млади и будуће генерације уче шта се њиховим прецима дешавало на овим просторима – навео је Вишковић.

Он је додао да су у Јасеновцу и Доњој Градини у паклу, неописивој тузи и болу нестало 500.000 Срба.

– На неки начин и до данашњег дана смо десетковани, а постављам питање као човјек шта би било да је тих 500.000 људи преживјело и да имају своје потомке. Онда би вјероватно и број Срба на овим подручјима био знатно већи – нагласио је Вишковић.

Он је рекао да су неки имали сасвим други план, да Срба на овим просторима не буде, али да на њихову несрећи и на нашу срећу у томе нису успјели.

– Данас смо ту да спасимо од заборава њихову жртву и да она не буде узалудна – поручио је Вишковић.

Извор: РТРС