Споменик Диани Будисављевић, која је спасавала српску дјецу из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској биће постављен на Савском кеју

Споменик Диани Будисављевић, која је спасавала српску дјецу из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској, биће постављен на Савском кеју у Београду, поред Споменика жртвама нацистичког логора на Сајмишту.
Ову одлуку, како је саопштио београдски сервис Беоинфо, донио је данас Одбор за подизање споменика Диани Будисављевић, којим предсједава замјеник градоначелника Горан Весић.

„Одбор ће до краја ове године расписати међународни конкурс за идејно решење споменика Диани Будисављевић. Очекујемо до средине године имамо изабрано решење за споменик како би оно било реализовано у другој половини године“, рекао је Весић.

Он је подсјетио да је Диана Будисављевић током Другог свјетског рата спасила 15.336 српске дјеце, углавном са Кордуна и Козаре, из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.

Весић је навео да је акција Будисављевићеве била једна од најтежих и по броју спасених најобимнијих хуманитарних акција у вези са концентрационим логорима у Другом свјетском рату.

„Сећањем на херојски чин Диане Будисављевић боримо се против ревизије историје, јер је све више покушаја у Хрватској да се смањи број жртвава у Јасеновцу као и да се овај страшни логор смрти прикаже као радни логор за забаву“, поручио је Весић.

Извор: СРНА