Документарни филм: Владо Зрнић – руски официр са Козаре

 

Posle završetka vojne akademije bio je pilot u 645. jurišnom i 916. lovačkom puku sovjetskog vazduhoplovstva. Ovaj ratni veteran je bivši profesor na Komandnoj akademiji „Jurij Gagarin“ u Moskvi, a kao doktor tehničkih nauka pisao je udžbenike i priručnike o nuklearnom i konvencionalnom naoružanju avijacije.

Dokumentarni film “Ruski oficir sa Kozare” Milana Pilipovića, novinara “EuroBlica” i portala srpskainfo premijerno je u ponedjeljak naveče prikazan u “Kulturnom centru” u Gradiški.

Vlado Zrnić, pukovnik sovjetske i ruske avijacije u penziji, rođen 1930. godine u Turjaku, bio je kurir u krajiškim partizanskim jedinicama NOB-a i logoraš u Staroj Gradišci i Jastrebarskom. U Drugom svjetskom ratu stradali su njegovi roditelji i brojna rodbina.

 

Vlado je 1947. godine otišao na školovanje u Sovjetski savez, gdje je završio najviše vojne škole. Bio je pilot u 645. jurišnom i 916. lovačkom puku sovjetske avijacije i profesor u Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji “Jurij Gagarin” u Moskvi. Autor je više udžbenika i priručnika o nuklearnom oružju u ruskoj avijaciji. Na ovoj temi stekao je doktorsko zvanje. Napisao je autobiografsku knjigu “Kozara” posvetivši je svome zavičaju. Živi u Moskvi gdje ima status veterana rata. Vlado Zrnić je stazama rodnog kraja i ratne prošlosti proveo ćerku Jelenu Vladovnu Beljajevu, što je suština radnje ovog dokumentarca koji je pobudio veliko interesovanje u gradu na Savi.

– Film je autentično svjedočekenje o vojniku koji ni jednog momenta nije zaboravio svoj zavičaj. Uspomene iz djetinjstva vjerno prenosi svojoj ćerki Jeleni Beljajevoj i ostalim potomcima iz Rusije – kaže Milan Pilipović, objašnjavajući suštinu filma snimljenog tokom dvije godine u mnogim mjestima Potkozarja.

Film su bitno oplemenili pjevčka grupa Akademije umjetnosti, odsjek etnomuzikologija iz Banjaluke i Izvorna grupa “Potkozarje” iz Prijedora.